Cumhurbaşkanının beş yıl süreyle görev yapacak seçimi için yaklaşık 61 milyon seçmen, 191 bin 884 sandıkta oy kullanacak. İlk turda 14 Mayıs’ta kesin sonuçlara göre yurt içinde kayıtlı seçmen sayısı 60 milyon 721 bin 745 idi. YSK Başkanı Ahmet Yener, ikinci turda 18 yaşını dolduran 47 bin 523 genç seçmenin daha oy kullanacağını açıkladı. Böylece yaklaşık 50 bin genç seçmen yarın ilk kez oy kullanacak. Yurt içinde oy kullanan seçmen sayısı toplamda 60 milyon 769 bin 268’e ulaşacak.
İkinci turda ileriye gitmek için 5 adım
Cumhurbaşkanlığı için bu kez iki aday yarışacak. Seçmenlere bir pusula ve bir zarf verilecek. Pusulada Recep Tayyip Erdoğan birinci, Kemal Kılıçdaroğlu ikinci sırada yer alacak. 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanı seçiminde sandık görevlileri değişmeyecek. Peki yarın nasıl oy verilecek? Seçmenler oy kullanırken, nelere dikkat etmeli? Hürriyet oy verme rehberi hazırladı. İşte 2. turda yapmanız gerekenler:
1- Sandığınıza gidin. Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak, seçmen listesinde isminizi bulacak. Kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek, kabinde oyunuzu kullanmanızı isteyecek. Seçmenlerin oylarını dikkatli kullanmaları gerekiyor. Çünkü, oy pusulası alındıktan sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek, yeni bir oy pusulası istenirse verilmeyecek.
2- Cep telefonu, fotoğraf veya Film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.
Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, kimse yanına giremeyecek. Ancak, normal süreden fazla içeride kalan seçmenler, sandık kurulu başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen dışarı çıkarılacak.
3- Zarf, pusula ve mühür ile kapalı oy verme kabine geçin. Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın. “Tercih” veya “Evet” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekiyor. Zarfa pusula dışında bir şey koymayın. Aksi halde oyunuz geçersiz sayılır.
4- Oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle “Tercih” veya “Evet” mührü basarak, oyunuzu kullanın.
5- Tercih yapıldıktan sonra pusulayı zarfa koyun ve sandığa atın. Oy pusulasını mühür diğer adayın bölümünü taşmayacak şekilde düzgün bir şekilde zarfa yerleştirin. Zarfı sandığa atın. Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısını imzalayın.
Oylarınızın Geçerli Olması İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler
Yüksek Seçim Kurulu’nun 135 sayılı genelgesine göre, oyunuzun geçerli olması için bazı şartlara uymanız gerekmektedir. Oy pusulasında başka hiçbir işaret, yazı, imza veya parmak izi olmaması önemlidir. Slogan yazmak, diğer adayın üzerine çarpı koymak veya aday fotoğraflarının üzerine mühür basmak oyu geçersiz kılar.
Ayrıca, oy kullanırken mührü taşırmanız da önemlidir. Sadece tercih ettiğiniz adayın altındaki yuvarlak bölüme mühür basarken, diğer adaya bulaştırmamaya özen göstermelisiniz.
Geçerli Olmayan Oy Pusulaları şu şekillerde tanımlanmaktadır:
- Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan,
- Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan,
- Arkasında sandık kurulu mührü olmayan,
- Hiçbir yerine ‘TERCİH’ veya ‘EVET’ mührü basılmamış olan,
- Birden fazla cumhurbaşkanı adayına mühür basılan,
- Bir adaya ayrılan alandan diğerine taşmış mühür olan,
- Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenen,
- Üzerine mühür dışında herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış olan,
- Üzerinde yer alan cumhurbaşkanı adaylarına ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan,
- Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış ya da şekiller çizilmiş olan oy pusulaları geçerli değildir.
Unutmayın, TC kimlik numaranızı içeren resmi kimliğinizi (nüfus cüzdanı, kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılara verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı vb.) mutlaka yanınızda bulundurun.
Oy kullanacağınız sandık ve yerini öğrenmek için, Seçmen Bilgi Kağıdı’nın yanınızda olması şart değildir. YSK’nın internet sitesi, e-Devlet kapısı veya Seçmen Sorgulama mobil uygulaması üzerinden bu bilgileri öğrenebilirsiniz. İlk turda hangi okulda ve hangi sandık