Almanya ekonomisi resesyonla karşı karşıya kaldı.
Almanya’nın ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde, alışılmışın dışındaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılaması sonucu yüzde 0,3 daralarak teknik olarak resesyona girdi.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ilk çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) nihai verilerini açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, bu yılın birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 küçüldü.
Destatis, öncü verilere dayanarak, 28 Nisan’da ekonominin ilk çeyrekte büyüme kaydetmeyeceğini öngörmüştü. Ekonomi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,5 daralmıştı. Böylece, ilk çeyrekteki yüzde 0,3 daralmanın ardından Alman ekonomisi, “üst üste iki çeyrek boyunca GSYH’de küçülme” olarak tanımlanan teknik bir resesyona girmiş oldu.
Ülkenin GSYH’si, geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 0,5 geriledi.
Destatis Başkanı Ruth Brand, konuyla ilgili değerlendirmesinde, “GSYH’de büyümenin 2022’nin sonunda sıfırın altında kalmasının ardından, Alman ekonomisi art arda iki çeyrek boyunca küçülme kaydetti” dedi.
İlk çeyrekte, yüksek enflasyon nedeniyle tüketicilerin satın alma gücünün azalmasının etkisiyle özel harcamalar yüzde 1,2 azaldı. Kamu harcamaları yüzde 4,9 geriledi. Makine ve ekipman harcamalarında yüzde 3,2 artış görülürken, inşaat yatırımları yüzde 3,9 oranında yükseldi.
Aynı dönemde mal ve hizmet ihracatı yüzde 0,4 artarken, ithalat yüzde 0,9 düştü.
Destatis açıklamasında, “Yüksek fiyat artışlarının devam etmesi, Alman ekonomisini başlangıçta baskılamaya devam etti. Hane halkı, yiyecek, içecek, giyim, ayakkabı ve mobilya gibi alanlarda bir önceki çeyreğe göre daha az harcama yaptı. Ayrıca, plug-in hibrit araçlara yönelik teşviklerin kaldırılması ve elek