Emir Sarıgül’den teslim kararı: Mali şubeye avukatıyla gitti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü kara para aklama soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Hakkında gözaltı kararı bulunan Abdurrahman Emir Sarıgül, dün akşam saatlerinde avukatıyla birlikte İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gitti. Sarıgül’ün emniyete başvurarak teslim olduğu bildirildi. Soruşturma dosyasında, yurt içi ve yurt dışında kurulan şirketler üzerinden gerçekleştirildiği öne sürülen yüksek tutarlı para hareketleri ile bazı kişilerin tehdit edildiğine ilişkin iddialar yer alıyor.
Soruşturmanın temelinde, Almanya vatandaşı K.P. ve M.B.’nin beyanları bulunuyor. Müştekiler, farklı ülkelerde kurulan şirketler aracılığıyla kaynağı belirsiz yüksek miktarda paranın aklanmasına yönelik işlemler yapıldığını ileri sürdü. Dosyada 80 milyon avroluk sözleşme, 100 milyon avroluk havale ve kamu gücü ile nüfuz kullanılarak 1 milyar avroluk fonun kredi yoluyla yurt dışına çıkarılmasının vaat edildiği iddiaları yer aldı. Ayrıca 1,5 milyon avro tutarında tekne satışı gerçekleştirildiği öne sürüldü.
Müştekilerin elde ettikleri bilgi ve belgeleri gazeteci Murat Ağırel’e ilettikleri, belgelerin ilgili kişilere aktarılmasının ardından tehdit edildiklerini ifade ettikleri belirtildi. Bu beyanlar, sunulan ses ve görüntü kayıtları ile soruşturma kapsamında elde edilen diğer delillerle birlikte değerlendirildi.
Soruşturmada gözaltı kararı verilen isimler açıklandı
Dosya kapsamında Abdurrahman Emir Sarıgül’ün yanı sıra Ömer Sarıgül, Aylin Kotil, Volkan Aslanbaş, Cavidan Tanrah Artuner ve Murat Ağırel hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Bu isimlerden Ömer Sarıgül, Aylin Kotil, Volkan Aslanbaş, Cavidan Tanrah Artuner ve Murat Ağırel’in gözaltına alındığı bildirildi.
Soruşturmanın ilerleyen aşamalarında Caner Baş, Cihan Durak, Zekai Erdem, Cihat Salman, Selim Daşdemir, Özgür Bölükbaşı, Bayram Özata, Cemil Vasken Barın, Zekeriya Yasemin, Mehmet Ali Aslan, Sadullah Ergün ve Uğur Kurtulan da gözaltına alındı. Operasyonlar sonucunda gözaltına alınan toplam 17 kişi sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi.
Mustafa Sarıgül hakkındaki iddialar ayrı değerlendirilecek
Soruşturma kapsamında TBMM 28’inci Dönem Milletvekili Mustafa Sarıgül hakkındaki iddiaların da gündeme geldiği belirtildi. Söz konusu iddiaların ayrı değerlendirilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesinin planlandığı aktarıldı.
Abdurrahman Emir Sarıgül’ün emniyete giderek teslim olmasıyla soruşturmadaki yeni gelişmelerden biri daha yaşandı. Dosyada yer alan yüksek tutarlı finansal işlemler, para transferleri ve tehdit iddialarına ilişkin adli sürecin devam ettiği bildirildi. İddialar soruşturma kapsamında değerlendirilirken, kişilerin hukuki durumlarına ilişkin nihai kararın yargı süreci sonunda ortaya çıkacağı unutulmamalı.














