Yabancı Plakalı Araçlara Yeni Dönem: Borcunu Ödemeyen Türkiye’den Çıkış Yapamayacak.
Yabancı plakalı araçların Türkiye’deki ücretli otoyol ve köprü geçişlerine ilişkin yeni düzenleme Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle geçiş ücretlerinin tahsilatı, ihlalli geçiş cezaları ve ödeme süreçleri yeniden düzenlenirken, borcunu ödemeyen araçlar için sınır kapılarında yeni uygulama getirildi.
Ücretli Karayollarında Yabancı Plakalı Araçlara Ait Geçiş Ücretleri ve İdari Para Cezaları ile Cezaların Tahsiline İlişkin Yönetmelik kapsamında, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından işletilen otoyollar ile Yap-İşlet-Devret modeliyle hizmet veren otoyol ve köprülerde oluşan geçiş ücretleri ve idari para cezalarının tahsil usulleri belirlendi.
Borcu Olan Araçlar Sınırdan Çıkamayacak
Yeni düzenlemeye göre, yabancı plakalı araçların ücretli otoyol ve köprülerden kaynaklanan geçiş ücretleri ile idari para cezalarını ödemeden Türkiye’den ayrılmalarına izin verilmeyecek. Sınır kapılarında yapılacak kontrollerde borcu bulunan araçların çıkış işlemleri, ödeme gerçekleştirilene kadar tamamlanmayacak.
Ödemeler Sınır Kapıları, Bankalar ve PTT’den Yapılabilecek
Yönetmelik kapsamında yabancı plakalı araç sahipleri, borçlarını gümrük kapılarında banka veya kredi kartıyla ödeyebilecek. Ayrıca gümrük muhasebe birimlerinin veznelerinde nakit ödeme imkânı da sunulacak.
Türkiye içerisinde ise ihlalli geçişlerden kaynaklanan borçlar PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla tahsil edilebilecek.
Kurumlar Ortak Veri Sistemi Kullanacak
Yeni uygulamayla birlikte Karayolları Genel Müdürlüğü, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında veri paylaşımı yapılacak. Böylece yabancı plakalı araçlara ait geçiş ücretleri ve idari para cezaları plaka bazında ortak sistem üzerinden takip edilecek.
Geçiş ücretlerinin tahsilatına ilişkin bilgiler ilgili kurumlar arasında elektronik ortamda paylaşılacak ve ödeme süreçleri anlık olarak güncellenecek.
HGS veya Elektronik Geçiş Sistemi Zorunlu Olacak
Yönetmelikte yabancı plakalı araçlar için Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) veya benzeri elektronik geçiş sistemlerinden birine abonelik zorunluluğu da getirildi. Araç sahiplerinin hesaplarında yeterli bakiye bulundurması, HGS etiketinin çalışır durumda olması ve araç plakasının okunabilir şekilde bulunması gerekecek.
İhlalli Geçişlerde Kademeli Ceza Uygulanacak
Yeni düzenlemeye göre, ihlalli geçiş yapan yabancı plakalı araç sahipleri geçiş ücretini ilk 15 gün içinde öderse yalnızca geçiş ücretini ödeyecek.
Ödemenin 15 günün ardından 30 gün içinde yapılması durumunda geçiş ücretine bir katı tutarında ek ücret uygulanacak. Toplam 45 günlük sürenin aşılması hâlinde ise geçiş ücretinin dört katı tutarında idari para cezası tahsil edilecek.
Yeni yönetmelikle birlikte yabancı plakalı araçların ücretli otoyol ve köprü geçişlerinden doğan borçlarının daha etkin takip edilmesi ve tahsilat süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.














