Hantavirüs şüphesi olan yolcu gemisinde tahliyeler başladı.
İspanya’nın güneydoğusunda yer alan Kanarya Adaları’ndaki Tenerife’de bulunan Granadilla de Abona Limanı’na demir atan, hantavirüs vakalarının tespit edildiği Hollanda bandıralı “MV Hondius” gemisinde tahliye süreci başladı.
Gemideki yolculara ilk olarak İspanya Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen, bulaş riskine karşı koruyucu kıyafetler giyen, FFP2 maskeli ve bone takan sağlık ekipleri girdi. Yolcular ve mürettebat, sağlık kontrollerinden geçirilirken gemiden ilk indirilenlerin 14 İspanyol yolcu ile Cabo Verde’de gemiye binen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çalışanı bir epidemiyoloji uzmanı olduğu bildirildi.
Gemi limana tam olarak yanaşamadığı için tahliye işlemleri Liman Müdürlüğüne ait teknelerle gruplar halinde gerçekleştirildi. Toplam 15 kişi karaya çıkarılırken, yolcuların yalnızca küçük birer valiz almalarına izin verildiği ve olası bulaş riskine karşı koruyucu önlemler uygulandığı belirtildi.
Karaya çıkan 15 kişinin pasaport işlemlerinin ardından Askeri Acil Müdahale Birimi’ne (UCM) bağlı otobüslerle havalimanına götürüleceği ifade edildi. Asemptomatik oldukları bildirilen bu kişilerin, İspanya’ya ait bir uçakla Madrid’e sevk edilerek Gomez Ulla Askeri Hastanesi’nde karantinaya alınacağı açıklandı. İlk aşamada bir haftalık gözetim planlanırken, semptom göstermeleri halinde özel birimlere alınacakları kaydedildi.
İspanya Sağlık Bakanı Mónica García, gemide bulunan herkesin şu ana kadar asemptomatik olduğunu açıkladı. Yolcuların ülkelerine gönderilmesi için Türkiye’nin de dahil olduğu birçok ülkeye (Hollanda, Almanya, Belçika, İrlanda, İngiltere, ABD, Yunanistan, Fransa ve Türkiye) uçuşlar planlandığı, son uçağın ise Avustralya’ya hareket edeceği bildirildi.
Yetkililer, tahliyelerin ardından geminin mürettebatla birlikte Tenerife’den ayrılarak Hollanda’nın Rotterdam Limanı’na gitmesinin planlandığını açıkladı. Gemideki yaklaşık 150 yolcu ve mürettebatın ülkelerine gönderilmesi için Avrupa Birliği’ne ait iki uçak ile Norveç’ten gelen bir ambulans uçağın da havalimanında hazır bekletildiği belirtildi.
İspanyol yetkililer, tüm transferlerin kontrollü şekilde yürütüldüğünü, liman ile havalimanı arasındaki taşımaların yaklaşık 10 dakikalık kısa sürede gerçekleştiğini ve yolcuların sivil halkla temasının tamamen engellendiğini vurguladı.














