AB’den Ukrayna’ya ilişkin dikkat çeken açıklama… Diplomasi için kritik bir hafta olabilir.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB Savunma Bakanları Toplantısı öncesi yaptığı açıklamada bakanlarla Ukrayna’ya sağlanan destek ve Birliğin savunma projelerini ele alacaklarını söyledi.
Rusya’nın barış niyetinde olmadığını savunan Kallas, Ukrayna’nın mümkün olduğunca güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Diplomasi için kritik bir hafta olabilir”
Kallas, ABD ile Ukrayna arasında dün yapılan görüşmelerin sonuçlarının henüz kendilerine ulaşmadığını, bugün Ukrayna Savunma Bakanı Denis Şmigal ve Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha’nın bakanlara bilgi vereceğini belirterek,
“Diplomasi açısından çok önemli bir hafta olabilir. ABD’deki görüşmelerin zorlu ama verimli geçtiğini duyduk.”ifadelerini kullandı.
Olası bir barış anlaşması kapsamında Ukrayna ordusuna bazı kısıtlamalar getirilmesi ihtimaline karşı çıkan Kallas, ordusu hiçbir ülkeyi işgal etmemiş Ukrayna üzerinde baskı kurulacaksa, buna paralel şekilde Rus ordusuna da baskı uygulanması gerektiğini söyledi.
“Asıl risk Rus ordusu”
Kallas,
“Aslında herkese karşı gerçek bir tehdit oluşturan Rus ordusudur. Bu sadece Avrupa ülkeleri için değil, Rusya’nın tüm komşuları için geçerli.” diye konuştu.
Ne olmuştu?
ABD ve Ukrayna heyetleri, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov başkanlığında dün Florida’da bir araya gelerek ABD’nin barış planını değerlendirmişti.
Rubio ve Umerov, görüşmenin “çok faydalı ve verimli” geçtiğini açıklamıştı.
Taraflar daha önce 23 Kasım’da İsviçre’nin Cenevre kentinde de buluşarak ABD Başkanı Donald Trump’ın sunduğu 28 maddelik barış planını ele almıştı.














