PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı.
Türkiye, yaklaşık yarım asırdır devam eden terör sorununu sona erdirmeye yönelik tarihi bir sürecin son aşamasına geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlılıkla desteklediği “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda sahada ilk somut adım atıldı.
Terör örgütü PKK, daha önce aldığı fesih kararının ardından silah bırakma sürecine resmen başladı. Irak’ın Süleymaniye kentine bağlı Dukan ilçesinde, KYB kontrolündeki bölgede toplanan PKK’lı grup, ellerindeki silahları büyük bir kazanda yakarak imha etti. Aralarında 15 kadının bulunduğu 30 kişilik grup, mağaradan çıkarak teslim oldu.
Silahsızlanma törenine Türkiye ve Irak’tan çok sayıda gazeteci, yazar, siyasetçi, Milli İstihbarat Teşkilatı yetkilileri, Iraklı ve IKBY’li yetkililer, güvenlik güçleri, DEM Parti temsilcileri ile sivil toplum kuruluşları katıldı. Alanda, örgüt adına yapılan açıklama hem Türkçe hem Kürtçe okundu.
PKK’nın tamamen silahsızlanmasının eylül sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.
Sürecin arka planı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ekim’de yaptığı açıklamada Cumhur İttifakı’nın ortak siyasi vizyonuna vurgu yaparak, “Terörsüz Türkiye” hedefinin altını çizdi. Sürecin ilerleyişiyle birlikte, DEM Parti heyeti Adalet Bakanlığı’nın izniyle 28 Aralık’ta İmralı’da ilk görüşmeyi yaptı.
Bu temasların ardından DEM Parti, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve MHP lideri Bahçeli ile bir araya geldi. Meclis’teki tüm partilerle yapılan görüşme trafiği hızlandı.
22 Ocak ve 27 Şubat’ta İmralı’da yapılan iki ek görüşmeden sonra PKK’ya, örgütün kendini feshetmesi yönünde bir çağrı iletildi.
31 Mart’ta Ramazan Bayramı’nda siyasi partiler arasında gerçekleşen karşılıklı ziyaretler dikkat çekti. AK Parti 10 yıl sonra, MHP ise ilk kez DEM Parti ile bayramlaştı. DEM Parti’nin Meclis’te başta AK Parti ve MHP olmak üzere sürdürdüğü ikinci tur görüşmeler sürecin temel yapı taşlarından biri oldu.
En kritik görüşme ise 10 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’i kabul etti.
Sürecin önemli isimlerinden Sırrı Süreyya Önder, 3 Mayıs’ta geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu hayatını kaybetti. Bu kaybın ardından, uzun süredir sağlık sorunları nedeniyle kamuoyundan uzak kalan Devlet Bahçeli, 7 Mayıs’ta Meclis’e giderek Önder için taziyede bulundu.
PKK kongre kararı aldı
5-7 Mayıs tarihlerinde kongresini toplayan PKK, 12 Mayıs’ta fesih ve silah bırakma kararı aldığını duyurdu. Süreç devletin ilgili kurumları tarafından dikkatle takip edildi.
DEM Parti heyeti, 18 Mayıs ve 6 Temmuz’da İmralı’yı tekrar ziyaret etti. 7 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir görüşme daha yapıldı.
Sürecin ilerlemesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Temmuz’da DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı kabul etti. Aynı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli bir araya gelerek sürecin geldiği noktayı değerlendirdi.
Tüm bu adımlar sonucunda, sabır ve kararlılıkla yürütülen “Terörsüz Türkiye” sürecinde son aşamaya geçildi. PKK’nın silah bırakmaya başlamasıyla Türkiye, 47 yıllık terör belasından kurtulma yolunda tarihi bir eşiği geride bıraktı.