• Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda
    • İletişim
      • Gizlilik
      • Künye
      • Yayın İlkeleri
      • Hukuka Aykırılık
18 Eylül 2026, Cuma
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
No Result
Tüm Sonuçları Gör

Eğitimde Yapay Zeka Politika Belgesi ve Eylem Planı Yürürlüğe Girdi

Cumhurbaşkanlığının vizyonu doğrultusunda ve 11. Kalkınma Planı kapsamında yürürlüğe konulan Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi çerçevesinde hazırlanan "Eğitimde Yapay Zekâ Politika Belgesi ve Eylem Planı (2025-2029)" yürürlüğe girdi.

Yazar Editör Habermeydan
18 Haziran 2025
Kategori Gündem
A A
0
Egitimde Yapay Zeka Politika Belgesi ve Eylem Plani habermeydan
PaylaşTweetle

Eğitimde Yapay Zeka Politika Belgesi ve Eylem Planı Yürürlüğe Girdi.

2025-2029 dönemine yönelik stratejik yaklaşımları içeren belge, eğitimde yapay zekâ teknolojilerinin etkin, etik ve kapsayıcı bir biçimde kullanılması için stratejik hedefler ortaya koyuyor.

BENZER HABERLER

Emniyette büyük değişim: Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun yeni görevi merak konusu oldu

Emniyette büyük değişim: Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun yeni görevi merak konusu oldu

18 Eylül 2026
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 18 kişi hakkında gözaltı kararı

Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 18 kişi hakkında gözaltı kararı

18 Eylül 2026

Bu bağlamda söz konusu politika belgesi, Millî Eğitim Bakanlığının yapay zekâ alanındaki çalışmalarını sistematik bir yol haritasına dönüştürmeyi amaçlayarak öğretim programlarının güncellenmesinden dijital içerik üretimine, öğretmen eğitiminden yapay zekâ destekli ölçme ve değerlendirme süreçlerine kadar geniş bir alanda somut uygulamalar içeriyor.

Aynı zamanda yapay zekâ tabanlı öğrenme analitiği platformlarının kurulmasına yönelik çalışmalar da bu kapsamda yürütülmekte olup öğrenci ve öğretmenlerin dijital becerilerinin geliştirilmesi, kişiselleştirilmiş öğrenme fırsatlarının artırılması ve eğitimde kalite ile kapsayıcılığın güçlendirilmesi hedefleniyor.

Bu dönüşüm süreci, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile uyumlu şekilde yapılandırılan beceri temelli eğitim yaklaşımını da destekliyor ve öğrencilerin yalnızca akademik bilgiyle değil; aynı zamanda eleştirel düşünme, problem çözme, dijital okuryazarlık, iletişim ve iş birliği gibi çağımızın önemli gereklilikleriyle donatılmasını amaçlıyor.

Vizyonu, yapay zekâ ve büyük veri tabanlı sistemlerin yönetici, öğretmen ve öğrenciler tarafından etkin, bilinçli ve stratejik kullanılmasını sağlayarak yapay zekâ okuryazarlığına sahip, millî, manevî ve evrensel değerlerle donanmış bireyler yetiştirmek olan bu politika belgesi, dört temel hedef etrafında yapılandırıldı.

“Eğitimde Yapay Zeka Kültürü Oluşturmak”, “Öğretim Programlarında Yapay Zeka Alanını Artırmak”, “Eğitimde Yapay Zeka Destekli Yönetim ve Karar Alma Mekanizmasını Desteklemek” ve “Teknoloji, Altyapı ve Veri Analitiğini Güçlendirmek”, belgenin dört temel hedefi olarak belirlendi.

Bu dört ana hedef doğrultusunda toplam 15 politika adımı ve 40 eylem adımı da belirlendi. Eylem adımlarından 17’sinin 1 yıla kadar, 10’unun 1 ila 3 yıl arasında, 13’ünün ise 3 ila 5 yıl arasında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Söz konusu adımlar; 12 sorumlu MEB birimi, 23 iş birliği yapılacak MEB birimi ve 10 ilgili dış paydaşın katkılarıyla yürütülen katılımcı bir süreç ile tamamlanacak.

Yapay Zekâ Uygulamaları Etik Kurulu kurulacak

Eğitimde yapay zekâ etik kuralları ve kullanım standartlarının oluşturulması kapsamında Bakanlık bünyesinde, yapay zekâ projeleri, kullanılan araçları ve kullanım çerçevesini değerlendirmek ve denetlemek amacıyla Yapay Zekâ Uygulamaları Etik Kurulu ve bu kurula bağlı alt komisyonlar kurulacak.

Yapay zekânın eğitimde kullanıldığı alanlarda öğrenci-öğretmen etkileşimi ile eğitim ve öğretime etkisi ve sonuçları takip edilecek.

Yapay zekâ okuryazarlığını artırmak amacıyla eğitim programları ve bilinçlendirme etkinlikleri geliştirilmesi için toplumun genç kesimlerine yapay zekâ kullanımı, uygulamaları ve geliştirilmesi bilinci oluşturmak amacıyla “Yapay Zeka Okuryazarlığı” çalışmaları da yürütülecek.

Öğretmenlere yapay zekâ eğitimi planlanacak

Öğretmenlerin yapay zekâ destekli ders tasarımı yetkinliklerinin artırılması için yapay zekâ ile desteklenen pedagojik süreçlere uyum sağlamalarını ve bu teknolojileri etkili biçimde kullanmalarını sağlamaya yönelik hizmet içi eğitim programları planlanacak.

Eğitimde yapay zekâ kullanımına yönelik uluslararası iş birliklerin geliştirilmesine yönelik yapay zekâ alanında devlet burslarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim için kontenjanlar artırılacak.

Mesleki ve teknik liselere yapay zekâ öğretim programı

“Öğretim Programlarında Yapay Zekâ Alanını Artırmak” hedefinde, öğretim programlarının yapay zekâ uygulamaları ve kullanım alanlarına uyumlu şekilde güncellenmesi, yapay zekâ destekli öğrenme modelleriyle öğretim yöntemlerinin geliştirilmesi ve yapay zekâ destekli eğitim ortamlarının kullanımının yaygınlaştırılması politikalarına yer verildi.

Öğretim programlarının, yapay zekâ uygulamaları ve kullanım alanlarına uyumlu hale getirilmesi amacıyla, algoritmik düşünme, yapay zekâ teknolojileri ve etik ilkeler doğrultusunda mevcut ve seçmeli derslerin içerikleri güncellenecek.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına yönelik yapay zekâ öğretim programı ve dijital içerikler hazırlanacak.

Ortaöğretim seviyesinde yapay zekâ öğretim programı, öğrencilere uygulama geliştirme becerisi kazandırmayı hedefleyen öğrenme çıktılarıyla yenilenecek.

Yapay zekânın en çok etkileyeceği meslek alanlarına ve bölümlerine ait öğretim programları, yapay zekâya uyum sağlayacak şekilde güncellenecek ve bu süreç, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yürütülen çalışmalar ve ilgili paydaşların katkılarıyla desteklenecek.

Türkçe eğitimi için yapay zekâ destekli dil uygulaması geliştirilecek

Yapay zekâ destekli öğrenme modelleri ve öğretim yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik BİLSEM’lere yapay zekâ atölyeleri kurulacak, dijital eğitsel oyun yarışmaları düzenlenecek ve bu süreçlerden elde edilen kazanımlar raporlanacak.

Türkçe eğitiminde kullanılmak üzere, öğrencilerin dört temel dil becerisini destekleyecek ve bireysel eksiklerini tespit edecek yapay zekâ destekli bir dil uygulaması geliştirilecek.

Yabancı dil eğitiminde kullanılmak üzere, kelime bilgisi, dil bilgisi, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini analiz edebilen, bireyselleştirilmiş öğrenme planı sunabilen yapay zekâ destekli bir dil öğrenme uygulaması yaygınlaştırılacak ve farklı dillerdeki içeriklerle zenginleştirilecek.

Eğitim platformlarına yapay zekâ destekli gelişim takibi eklenecek

“Eğitimde Yapay Zekâ Destekli Yönetim ve Karar Alma Mekanizmasını Desteklemek” hedefi, büyük veri analitiği kullanılarak raporlama araçlarının hazırlanması, eğitimde veri analitiğine dayalı karar destek sistemlerinin yapay zekâ ile güçlendirilmesi ve yapay zekâ destekli rehberlik sistemleri ile öğrencilerin akademik ve kariyer yönelimlerinin desteklenmesinden oluşuyor.

Bu doğrultuda büyük veri analitiği kullanılarak raporlama araçlarının hazırlanması için Bakanlığın EBA, ÖBA, HEMBA ve DİLİM gibi eğitim platformlarına yapay zeka destekli içerik önerme, gelişim takip ve raporlama kabiliyetleri entegre edilecek.

Öğrenmenin takibi ve devamlı desteklenmesine yönelik öğrenme analitiği platformu oluşturulacak.

Bakanlık ve tüm dış paydaşların eğitime dair verilerinin işleneceği ve eğitim politikalarının karar destek süreçlerinde erken uyarı, örüntü tanıma, öneri getirme ve veri anonimleştirme özellikleri olan yapay zekâ destekli bir veri ambarı kurulacak.

Yapay zekâ için iş gücü iş birlikleri

Yapay zekâ uygulamaları ekosistemi güçlendirilmesi için merkez teşkilatta görev yapan uzman/teknik personelin yapay zekâ ve makine öğrenmesi alanlarında çalışabilmeleri için makine öğrenmesi ve veri analitiği eğitimleri düzenlenecek.

Yapay zekâ alanında nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla kamu, üniversite ve özel sektörle işbirlikleri hayata geçirilecek.

Yerli ve milli yapay zekâ algoritmalarını üreten sektör alanı, eğitim teknolojileri kuluçka merkezleri ve fonlarla desteklenecek.

Otomatik sınav değerlendirme sistemleri geliştirilecek

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için yapay zekâ destekli erişilebilirlik çözümleri geliştirilmesi için özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin davranışlarını algılayıp uygun yanıtlar üretebilen yapay zekâ destekli sistemler tasarlanacak ve bireysel ihtiyaçlara göre geri bildirim sağlayan uygulamalar geliştirilecek.

Görme yetersizliği olan öğrenciler için yapay zekâ destekli sesli okuyucu sistemleri, işitme yetersizliği olan öğrenciler için ise altyazı ve işaret dili üretim teknolojileri geliştirilecek.

Belgede yer alan politika ve eylem adımlarına bağlı olarak geliştirilecek her uygulama için periyodik izleme ve raporlama mekanizmaları oluşturulacak. Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK), eylem adımlarının izlenmesi ve değerlendirilmesinden sorumlu olacak.

PaylaşTweetlePinGönder

Bu Haberler İlginizi Çekebilir

Emniyette büyük değişim: Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun yeni görevi merak konusu oldu

Emniyette büyük değişim: Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun yeni görevi merak konusu oldu

Yazar Editör Habermeydan
18 Eylül 2026
0

Emniyette büyük değişim: Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun yeni görevi merak konusu oldu. Emniyet teşkilatındaki uzun süredir beklenen atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. 17 Eylül 2026 tarihli ve 2026/316 sayılı Cumhurbaşkanı...

Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 18 kişi hakkında gözaltı kararı

Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 18 kişi hakkında gözaltı kararı

Yazar Editör Habermeydan
18 Eylül 2026
0

Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 18 kişi hakkında gözaltı kararı. İstanbul'da uyuşturucu madde kullanımına yönelik yürütülen soruşturmada yeni bir operasyon süreci başlatıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma...

8 ilde organize suç operasyonu: 76 şüpheli yakalandı

8 ilde organize suç operasyonu: 76 şüpheli yakalandı

Yazar Editör Habermeydan
18 Eylül 2026
0

8 ilde organize suç operasyonu: 76 şüpheli yakalandı. Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı ile Cumhuriyet Başsavcılıklarının koordinasyonunda, farklı suç alanlarında faaliyet gösterdiği belirlenen organize...

Borsa soruşturmasında 5 kişi hakkında adli kontrol

Borsa soruşturmasında 5 kişi hakkında adli kontrol

Yazar Habermeydan Editör
17 Eylül 2026
0

Borsa soruşturmasında 5 kişi hakkında adli kontrol... Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla sosyal medya üzerinden yanıltıcı bilgi ve içerik paylaşan...

Please login to join discussion

HABER AKIŞI

Emekliye seyyanen zam gelecek mi? 8 bin 77 TL’lik ödeme için son durum
Ekonomi

Emekliye seyyanen zam gelecek mi? 8 bin 77 TL’lik ödeme için son durum

18 Eylül 2026
Bakan Gürlek açıkladı: Sermaye piyasası soruşturmasında 4 tutuklama, 51 kişiye yurt dışı yasağı
Ekonomi

Bakan Gürlek açıkladı: Sermaye piyasası soruşturmasında 4 tutuklama, 51 kişiye yurt dışı yasağı

18 Eylül 2026
‘Made in Türkiye’ etiketli Ratko Mladić baskılı çorap için suç duyurusu
Ekonomi

‘Made in Türkiye’ etiketli Ratko Mladić baskılı çorap için suç duyurusu

18 Eylül 2026
Emniyette büyük değişim: Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun yeni görevi merak konusu oldu
Gündem

Emniyette büyük değişim: Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun yeni görevi merak konusu oldu

18 Eylül 2026
Borsa soruşturmasında yeni operasyon sinyali: Bakan Çiftçi tarih verdi
Ekonomi

Borsa soruşturmasında yeni operasyon sinyali: Bakan Çiftçi tarih verdi

18 Eylül 2026
Haber Meydan

Türkiye ve dünya gündeminin kalbi burada atıyor! Haber Meydan ile haber niteliği bulunan tüm gelişmeleri anlık olarak takip edin.

E-Mail Adresimiz: info(@)habermeydan.com

Habermeydan.com bünyesinde yayınlanan yazılı veya görsel içerikler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kullanım Koşulları ve Alıntı Şartları'nı okuyunuz.

MSB açıkladı: 1 askerimiz şehit oldu

MSB açıkladı: 1 askerimiz şehit oldu

22 Haziran 2024
Trabzonspor’dan ayrılan Thomas Meunier, Lille’e imza attı!

Trabzonspor’dan ayrılan Thomas Meunier, Lille’e imza attı!

19 Temmuz 2024
İstanbul’da sahte pasaportlara yönelik operasyon

İstanbul’da sahte pasaportlara yönelik operasyon

26 Ağustos 2024

Emekliye seyyanen zam gelecek mi? 8 bin 77 TL’lik ödeme için son durum

Bakan Gürlek açıkladı: Sermaye piyasası soruşturmasında 4 tutuklama, 51 kişiye yurt dışı yasağı

‘Made in Türkiye’ etiketli Ratko Mladić baskılı çorap için suç duyurusu

Emniyette büyük değişim: Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun yeni görevi merak konusu oldu

Borsa soruşturmasında yeni operasyon sinyali: Bakan Çiftçi tarih verdi

SPK açıkladı: Tasfiye edilen 131 fonda yatırımcılara ödeme nasıl yapılacak?

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.

No Result
Tüm Sonuçları Gör
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
    • Kullanım Koşulları
  • Hukuka Aykırılık Bildirimi
    • Yayın İlkeleri
  • İletişim

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.