Sivas’ta KKKA şüphesiyle bir haftada üçüncü vefat yaşandı.
Sivas’ta son bir haftada Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedeniyle üç kişi hayatını kaybetti.
Yıldızeli ilçesi Eşmebaşı köyünde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan 28 yaşındaki Oğuzhan Aydemir’in karnına 9 gün önce kene yapıştı. Keneyi kendi çıkaran Aydemir, rahatsızlanınca Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. KKKA şüphesiyle enfeksiyon hastalıkları bölümünde tedavi altına alınan Aydemir, hastanede 9 gün süren tedavisinin ardından 23 Mayıs Cuma sabahı yaşamını yitirdi. Cenazesi köyüne götürülerek toprağa verildi.
Geçtiğimiz hafta ise Sivas’ın Zara ilçesi Ilıca köyünde hayvancılıkla uğraşan 35 yaşındaki iki çocuk annesi Ç.K.’nin vücuduna kene yapışmış ve rahatsızlanması üzerine hastaneye kaldırılmıştı. Ç.K. tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.
Ayrıca, Koyulhisar ilçesinden 1,5 yaşındaki Metehan Tütüncü de vücuduna yapışan kene nedeniyle Tokat Devlet Hastanesi’ne sevk edilmiş ve burada yaşamını yitirmişti.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, Nisan ayından bu yana 8 kişiye KKKA teşhisi konduğunu ve 5 hastanın tedavisinin devam ettiğini açıkladı. Bölgede Hyalomma marginatum türü kenelerin yaygın olduğunu ve KKKA virüsünü bulaştırdığını belirtti. Ayrıca kenelerin Lyme hastalığı, Riketsiya enfeksiyonları, Anaplazmoz, Q ateşi ve Erlihiyoz gibi 200’den fazla hastalığı da insanlara taşıyabildiğini söyledi.
Sivas Valiliği, Ç.K.’nin vefatının ardından vatandaşları uyararak, tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi riskli bölgelere giderken açık renkli ve vücudu örten kıyafetler giymeleri, pantolon paçalarının çorapların içine sokulması gerektiğini belirtti. Dönüşte vücut, özellikle kulak arkası, koltuk altı, kasık ve diz arkası gibi bölgelerin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiği vurgulandı. Keneye çıplak elle müdahale edilmemesi, kolonya veya sigara gibi maddelerle çıkarılmaya çalışılmaması gerektiği, kene temasında en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği ifade edildi. Ayrıca hayvanların üzerindeki kenelere dokunulmaması ve hayvan kanı veya vücut sıvılarıyla temastan kaçınılması gerektiği belirtildi. Kene temasından sonraki 10 gün içinde halsizlik, ateş, iştahsızlık, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden sağlık birimine başvurulması gerektiği bildirildi.