Yılın son MGK’sı bugün toplanıyor.
Yılın son Milli Güvenlik Kurulu toplantısı bugün Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak.
Toplantının ana gündem maddesinin Suriye’deki çatışmalar olması bekleniyor. Suriye’de Heyet Tahrir eş-Şam, kısa adıyla HTŞ ve beraberindeki grupların ilerleyişi ve bölgedeki son gelişmeler masaya yatırılacak. Olası göç tehdidi de masadaki başlıklar arasında olacak.
MGK’nın bir diğer gündemi Terörle mücadele operasyonları. Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinde kapatılan kilit ve devam eden operasyonlar değerlendirilecek.
Öte yandan Milli Güvenlik siyaseti belgesinin 5 yıllık güncelleme periyodu tamamlanmak üzere. Yapay zeka kavramının ilk kez kırmızı kitaba girmesi bekleniyor. Tehlike ve tehditlere dair güncellemeler yapılması da öngörülüyor.
KIRMIZI KİTAP NEDİR?
Kırmızı Kitap, Türkiye’de 1982 Anayasası ile oluşturulan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından hazırlanmıştır.
Devletin Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi olarak da bilinen ve kamuoyunda “gizli anayasa” olarak adlandırılan bir belgedir.
Devletin iç ve dış tehdit algılamalarını madde madde ortaya koyar ve devletin devamı için milli faaliyetlerin planlı ve belirlenmiş esasları içerir.
Kırmızı Kitap, gizliliği nedeniyle kamuoyunda bu isimle anılmaktadır.
İÇERİĞİNDE NELER VAR?
Kitabın iç ve dış tehditler olmak üzere iki bölümden oluştuğu, yıllar içerisinde içeriğin birçok kez güncellendiği bilinmektedir.
Devletin milli çıkarlarına ve anayasaya uygun olarak belirlenir ve uygulanır.
Önce MGK’da sonra Bakanlar Kurulu’nda onaylanıyor. Meclis’in bu kitaba aykırı yasa çıkaramadığı biliniyor.
İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Kırmızı ciltli olması nedeniyle bu belgeye zaman zaman Kırmızı Kitap ya da Kırmızı Anayasa’da denilmektedir. Kırmızı Kitap isminin ilk kez Alparslan Türkeş tarafından ortaya atıldığı iddia edilmektedir.